Nieuws

Over osteopathie en patiënten met PCOS

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) komt veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en leidt tot een veelvoud aan klachten, waaronder fertiliteitsproblemen. Veel minder bekend is dat PCOS-symptomen, ondanks de naam, niet altijd onlosmakelijk zijn verbonden met cysten in de eierstokken. Het komt bovendien ook voor bij mannen, met een verstoorde hormoonbalans als gemene deler. Wat kan osteopathie betekenen voor de vrouwen én mannen die hieraan lijden? Dat diepen we uit in deze nieuwsbrief.

Lees verder

Post-partum klachten

Postpartum klachten hebben we uitgewerkt in keizersnedes, verzakkingen en bekkenbodem letsels. Hier geven we de osteopatische visie op. Deze nieuwsbrieven zijn een opmaat voor een concept richtlijn osteopathie bij bekkenpijn welke door de SWOO op het congres gepresenteerd wordt.

Lees verder

De menopauze

De menopauze vindt gemiddeld plaats tussen het 47e en 54e levensjaar en wordt gedefinieerd als een jaar lang geen menses. De hormoonproductie loopt snel terug, veel sneller dan bij de man (penopauze). Welke gevolgen heeft dat voor het lichaam? En voor de osteopathische behandeling?

Lees verder

Wat zegt bekkenpijn ons?

Er lopen regelmatig vrouwen onze praktijk binnen met chronische bekkenpijn. Maar waar komt die pijn vandaan? We bespreken de komende tijd endometriose, menopauze, PCOS en keizersnedes in relatie tot bekkenpijn.

Lees verder

De schouders eronder zetten

In de OsteoSurvey van 2013 stonden schouderklachten in de top-5. Daarnaast zijn we vanaf 2018 met de VU bezig om een onderzoekstraject in te richten voor de osteopathische interventie bij schouderklachten. Duidelijk is geworden dat het verduidelijken van de subpopulatie binnen schouderklachten waarop wij invloed hebben, van belang is.

Lees verder

Buikklachten binnen de osteopathie

Darmklachten staan in de top-5 van redenen waarom mensen een osteopaat bezoeken, bleek uit de Osteosurvey 2014. Alle reden om een nieuwsbrief aan dat thema te wijden. Donatini (2018) stelde al dat darmklachten voor een osteopaat een nog haast onontgonnen gebied is. We zullen hiervoor onze technieken uit het mechanische, respiratoir-circulatoire, metabole, neurologische en biopsychosociale verklaringsmodel moeten combineren. Deze nieuwsbrief helpt om een evidence informed practice te ondersteunen.

Lees verder