Geschiedenis

In 2001 is in Amsterdam de Stichting voor Wetenschappelijk Osteopathisch Onderzoek (SWOO) in het leven geroepen door het NVO-bestuur. De SWOO is gaan zoeken naar manieren om geld te genereren voor onderzoek. De overheid is benaderd om inzicht te krijgen in subsidie mogelijkheden. De SWOO kreeg een ANBI-status toegekend. Dit betekent o.a. dat donaties aan de SWOO afgetrokken kunnen worden van de belasting.

Een groep collega`s heeft zich gebogen over onderwerpen voor onderzoek. De GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) en IBS (Irritated Bowl Syndrome) waren mogelijke onderwerpen. Besloten werd met IBS verder te gaan. Manuel van Tintelen heeft het onderzoek op zich genomen. Daarover is gepubliceerd in het magazine “De Osteopaat”. Vanaf 2002 heeft Manuel gewerkt aan het IBS onderzoek. In april 2004 schreef Manuel over IBS in De Osteopaat. Daarna hebben de activiteiten van de SWOO op een lager pitje gestaan.

Ook Monique de Keyser heeft werk voor de SWOO gedaan. Zij heeft vanaf 2009 studenten begeleid met hun thesis. Monique is naast osteopaat ook epidemioloog. 2009 en 2010 heeft Monique besteed aan het voorbereiden van haar promotie onderzoek bij de universiteit van Maastricht over huil baby’s. Het onderzoeksvoorstel heeft helaas de medisch ethische commissie niet gepasseerd. Monique heeft namens de SWOO de Osteo-Survey in de Benelux helpen opzetten, uitvoeren en beschrijven. Zij is in de loop van 2011 gestart met de voorbereidingen van de osteo-survey, welke in 2014 is afgerond.

Sander Kales en Mendel Blokland zijn in april 2012 begonnen de SWOO verder uit te bouwen. De SWOO beweegt zich nu actiever op nationaal en internationaal niveau op het gebied van osteopathie en wetenschap.

De laatste 2 jaar is er veel tijd en moeite gestoken in het invullen van een nieuwe website met een uitgebreide database aan wetenschappelijke artikelen. Deze database wordt maandelijks uitgebreid.  Verder is de SWOO betrokken geweest bij het BCP 1a, organiseert en schrijft mee aan de richtlijn HVT nek en is een nieuwe groep met de richtlijn intieme zones gestart.

Het afgelopen jaar is er een pilot geweest voor een patiënten enquête. De bedoeling is dat de definitieve enquête nog voor de zomer van start kan gaan.