Klachten voor zijn
Het RIVM heeft beraamd dat veel meer Nederlanders tot 2040 te maken krijgen met chronische klachten, zoals artrose en nek- en schouderpijn. Dat zijn klachten die osteopaten goed kunnen behandelen, maar vaak zien we mensen pas als de pijn al is ontstaan. Kunnen we ook een rol spelen bij de preventie ervan? Deze nieuwsbrief staat geheel in het teken van preventie – net als overigens ons congres, komend najaar.
Veel leesplezier,
Sander Kales
Inhoudsopgave:
In het nieuwe regeerakkoord wordt sterk ingezet op preventie. Wat kan osteopathie hierin betekenen?
In het nieuwe regeerakkoord leunt het kabinet op het Preventieakkoord uit 2018. Een gezonde generatie in 2040, stelt het kabinet, vraagt om ‘een brede aanpak, met stimulering van gezonde keuzes en ontmoedigen van ongezonde keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken.’ Verder stelt ze: ‘Het betekent ook dat zorg gericht is op gezondheid, functioneren en kwaliteit van leven.’ Dit lijkt osteopaten op het lijf geschreven.
Het RIVM maakte een trendscenario van nu naar 2040, zie tabel. Daarin is een aanzienlijke toename in het aantal nek-, rugklachten en artrose te zien. Daarnaast groeit het aantal chronische aandoeningen, ook het aantal mensen met meervoudige aandoeningen neemt toe. In het aangehaalde Preventieakkoord staat: ‘Preventie staat op het netvlies van zorgprofessionals. Een gezonde leefstijl staat voorop.’
Preventie
Wat doen osteopaten nu op het vlak van preventie? In het Beroepscompetentieprofiel (BCP) staat hierover: ‘De adviezen [van de osteopaat] kunnen betrekking hebben op preventieve maatregelen, aanpassing van levensstijl, voedingsstijl, gewoonten en het gebruik maken van andere gezondheidsdisciplines.’ (BCP 2017 H1 p3)
De Duitse osteopaat May weidde in 2008 haar thesis aan hoe we van therapie naar preventie kunnen gaan. Zij concludeert dat het moeilijk is voor de osteopaat om welzijn, kwaliteit van leven en tevredenheid te omschrijven, en dat hij/zij er daarom minder aandacht voor heeft. Terwijl de perceptie van patiënten is dat osteopathie juist gaat over gezondheid, welzijn en preventie.
De Amerikaanse organisatie National Center for Complementary and Integrative Healthcare NCCIH stelde een plan op. Uit interviews blijkt dat mensen die Complementaire en
Alternatieve Therapeuten (CAM) bezoeken, ook een gezondere leefstijl hebben (vraag is hier wel is er sprake van correlatie, confounding of causatie?). Zij stellen voor om per subpopulatie te definiëren welke factoren bijdragen aan welzijn. Verder willen zij wetenschappelijk bewezen preventiestrategieën verfijnen en implementeren. Met deze voorstellen wordt ons vak in de toekomst bestendiger. (Sander Kales)
Literatuur
Coalitie akkoord 2021 – 2025; Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst
NVO Beroeps Competentie Profiel, 2017, H.1 p.3
RIVM, 2021, volksgezondheidtoekomstverkenning.nl
Nationaal Preventieakkoord, 2018
NCCIH Strategic Plan FY 2021–2025
Is het voldoende om tijdens een osteopathische sessie passief een beweging te verbeteren, of moeten we ook beweging gaan voorschrijven? Een aantal onderzoeken geven aan dat preventieve interventies zeker onderdeel moeten zijn van osteopathie.
Uit onderzoek blijkt dat veel osteopaten bewegingsadvies geven. Is dat zinvol? Volgens Morin (2014) en Chown (2007) is de individuele patiënt erbij gebaat, zeker als ook de samenwerking tussen verschillende therapieën wordt gestimuleerd. Price (2020) toont met een literatuurreview aan hoe het ontstaan en de preventie van beroepsmatige musculosketale aandoeningen kan worden aangepakt. Hierbij bleek een combinatie van preventieve interventies effectiever te zijn dan een enkele interventie. Een onderzoek van Brumm (2013) naar preventie van blessures laat tot slot een significante daling zien in stressfracturen onder mannelijke crosscountry atleten, na osteopathische onderzoek en behandeling van de onderste extremiteit. Onderzoek van Fryer (2015) weerlegt echter de klinische relevantie van deze bevindingen. Voor de effecten van de osteopathische technieken op weefsel en biomechanische mechanismen is volgens hem nog te weinig klinisch bewijs.
Australië
In verschillende onderzoeken wordt een multifactoriële aanpak aangeraden als preventie het doel is.
Een multidisciplinaire samenwerking kan ervoor zorgen dat de patiënt hetzelfde (beweeg)advies krijgt in de verschillende therapieën binnen een samenwerking, zoals ook te zien is in het onderzoek van Chown. In deze studie werd de interdisciplinaire samenwerking bevorderd en de verschillende therapieën werden sneller gecombineerd. Dat leidde tot een optimale behandeling (Chown, 2007; Morin, 2014).
Fleischmann (2020) deed onderzoek in Australië waaruit blijkt dat 74% van de osteopaten daar oefeningen voorschrijven als onderdeel van hun behandeling. Ook het bespreken van andere bewegingsactiviteiten en de voeding nemen ze mee in hun behandeling. Veel patiënten kwamen met sportblessures. De osteopaten maakten zelf deel uit van een netwerk van gezondheidsprofessionals.
Overigens is het niveau van scholing van invloed op zowel de kwaliteit als de zelfverzekerdheid waarmee osteopaten beweging voorschrijven (Soefken, 2014). (Marlotte Lagendijk)
Literatuur
Titel: modeled osteopathic manipulative treatments: a review of their in vitro effects on fibroblast tissue preparations Auteurs: Manal Zein-Hammoud and Paul R. Standley Verschenen in: Journal of Osteopathic Medicine, 2015 https://doi.org/10.7556/jaoa.2015.103
Titel: Integrating osteopathic approaches based on biopsychosocial therapeutic mechanisms. Part 1: The mechanisms
Auteurs: Gary Fryer B.Sc.
Verschenen in: International Journal of Osteopathic Medicine, 2017
Titel: Osteopathic model of the development and prevention of occupational musculoskeletal disorders
Auteurs: James William Price
Verschenen in: Journal of Osteopathic Medicine, 2021
https://doi.org/10.1515/jom-2020-0060
Titel: Preventive Osteopathic Manipulative Treatment and Stress Fracture Incidence Among Collegiate Cross-Country Athletes
Auteurs: Lynn F. Brumm, Carrie Janiski, Jenifer L. Balawender and Adam Feinstein
Verschenen in: Journal of Osteopathic Medicine, 2013
https://doi.org/10.7556/jaoa.2013.066
Titel: Primary Reasons for Osteopathic Consultation: A Prospective Survey in Quebec
Auteurs: Chantal Morin , Andrée Aubin
Verschenen in: PLOS, September 3, 2014
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0106259
Titel: A prospective study of patients with chronic back pain randomised to group exercise, physiotherapy, or osteopathy.
Auteurs: Marjorie Chown, Lynne Whittamore, Mark Rush, Sally Allan, David Stott, Mark Archer
Verschenen in: Elsevier Ltd, Physiotherapy, 2007, Science Direct
https://www.ncor.org.uk/wp-content/uploads/2012/12/Chown-et-al.pdf)
Titel: A study to investigate whether time in practice alters consistency in advice towards exercise prescription for osteoarthritic patients
Auteurs: Fotidar Camilla
Verschenen in: British school of osteopathy, 2000
Titel: The Attitudes and Self-reported Practices of New Zealand Osteopaths to Exercise Consultation and its use within Osteopathy
Auteurs: Ritisha Mistry
Verschenen in: Unitec Institute of Technology, 2013
https://www.researchbank.ac.nz/bitstream/handle/10652/2422/Ritisha%20Mistry_2013-11-18.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Titel: The use of exercise prescription in Australian osteopathy practice: secondary analysis of a nationally representative sample of the profession
Auteurs: Michael Fleischmann, Brett Vaughan, and Kylie Fitzgerald
Verschenen in: Authorea, 2020
https://d197for5662m48.cloudfront.net/documents/publicationstatus/30871/preprint_pdf/77f4936019d6610722177dbc0344c1a0.pdf
Titel: Analysis of exercise content in undergraduate osteopathic education – A content analysis of UK curricula
Auteurs: Joanne Zamania, Steven Vogela Ann Mooreb Kevin Lucasc
Verschenen in: International Journal of Osteopathic Medicine, 2007
https://doi.org/10.1016/j.ijosm.2007.10.003
Titel: On the role of exercise therapy in osteopathic practice in UK.
Auteurs: Soefken, A
Verschenen in: British School of Osteopathy, 2014
https://www.osteopathicresearch.com/s/orw/item/634
De belangrijkste rol van de osteopathie in de eerstelijnszorg is het optimaliseren van gezondheid. Voedingsvoorlichting kan een cruciaal hulpmiddel zijn bij het adviseren van patiënten.
In de WHO Benchmark for Training in Osteopathy en in ons beroepscompetentieprofiel (BCP) staat dat osteopaten adviezen geven die betrekking hebben op preventie, aanpassing van levensstijl, voedingsstijl en het gebruik van andere gezondheidsdisciplines.
Binnen het raamwerk van de osteopathie behoort voeding in het bio-energetische model van vijf dat we hanteren. Voeding behoort dus tot de kerncompetenties van de osteopaat. Maar waar ligt de grens bij het voorschrijven van adviezen? Hebben we voldoende kennis over voeding, en is deze ook evidence based?
Diverse studies constateren dat zorgverleners onvoldoende getraind zijn om patiëntverandering te initiëren of te bewerkstelligen. Een grote wetenschappelijke studie onder 30 osteopathie-opleidingen in de Verenigde Staten constateerde dat studenten gemiddeld te weinig kennis hebben over voeding en dat er ook te weinig uren waren ingeruimd voor voedingsonderwijs. Gemiddeld werd er slechts 4,1 uur besteed aan voeding. Ook in Groot-Brittannië is de kennis over voeding onder osteopaten matig. In Oostenrijk ligt die kennis aanmerkelijk hoger en uit een studie in Duitsland onder 242 osteopaten bleek dat bij 87% van de ondervraagden voedingskennis al integreert in de osteopathische praktijk.
Eerdere onderzoeken geven aan dat er 25 uur (0,9 ECT) besteed zou moeten worden aan voeding in de opleiding osteopathie. Naast theoretische kennis over voeding zijn ook vaardigheden in het geven van voedingsadvies belangrijk. Pilotstudies tonen de effectiviteit aan van voedingseducatie-interventies. Het blijkt hierbij zinvol om interdisciplinaire werkgroepen op te bouwen. Zou het niet geweldig zijn als we de gezondheidszorg om kunnen vormen tot een systeem dat preventie belangrijker vindt dan genezing? (Liesbeth van den Berg)
Literatuur
Originele titel: Benchmarks for Training in Osteopathy
Auteurs: World Health Organization 2010
Originele titel: Beroepscompetentieprofiel
Auteurs: NVO 2017
Originele titel: Let’s talk about nutrition: 4 ways to advise your patients on what to eat
Auteurs: Altus, A.
Verschenen in: The DO, American Osteopathic Association. 4 oct. 2017
Originele titel: Analysis of Nutrition Education in Osteopathic Medical Schools
Auteurs: Briggs Early et al, K.
Verschenen in: Journal of Biomedical Education, Vol. 2015, http://dx.doi.org/10.1155/2015/376041
Originele titel: Advancing Nutritional Education, Training and Research for Medical Students,Residents Fellows, Attending Physicians, and Other Clinicians: Building Competencies and Interdisciplinary Coordination
Auteurs: van Horn et al.
Verschenen in: Advancing in Nutrition 2019 Nov; 10(6): 1181–1200.
Originele title: Analysis of Nutrition Education in Osteopathic Medical Schools
Auteur: Briggs Early et al.k.
Verschenen in: Journal of Biomedical Education, Vol 2015, http://dx/doi.org/10.1155/2015/376041
Originele titel: Sleep, Activity, and Mood: Where Osteopathy & Nutrition Meet
Auteurs: Bhandari, P.
Verschenen in: Advanced Health, Integrative Functional Medical Clinic in Pacific Heights, San Francisco, CA.
Originele titel: Knowledge of Nutrition Issues among Osteopaths
Auteurs: Putschögl,J.
Verschenen in: Osteopathic Research, Thesis Wiener Schule für Osteopathie 2019.
Originele titel: Nutritional Knowledge: An integrative part of osteopathy in Germany?
Auteurs: Nier, R.
Verschenen in: Osteopathic research, Thesis Wiener Schule fur osteopathie 2018
‘Wat kan ik hier zelf aan doen?’ Deze vraag wordt vaak nog snel in de laatste minuut gesteld, als ik al bij de deur sta om de volgende patiënt op te halen. Ik flap er snel iets uit. Terwijl ik de volgende patiënt ophaal, bedenk ik me. Is dit wel zo handig?
‘Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?’ vraagt een patiënt me. Weer zo’n vraag. Een advies is vaak makkelijk en misschien zelfs te snel gegeven. Toch blijf ik het een dilemma vinden. Want wat is voorkomen nu eigenlijk? En dan helemaal voor een patiënt met een complex probleem waaraan meerdere oorzaken ten grondslag liggen? Ik heb hier tijdens mijn studie niet veel over geleerd.
In de pauze heb ik het erover met mijn collega’s en ook van hen krijg ik geen éénduidig antwoord. De één spreekt over speciale oefeningen en de ander over het aanpassen van de voeding. Het valt me op dat we eigenlijk al enorm veel tips en adviezen tot onze beschikking hebben om de patiënt op de één of andere manier te ondersteunen. Toch komen er veel vragen in me op. Wat zou ik zelf belangrijk vinden als ik advies krijg?
Het moet in ieder geval afgestemd zijn op mijn fysiologie, het aangedane weefsel, mijn vitaliteit enzovoort. En wat kan ik dan verwachten van dit advies? Is het effect realistisch en zo ja op welke termijn? Zeker als ik hoge verwachtingen heb of al vaker teleurgesteld ben in het verleden, zou ik graag een eerlijk advies krijgen.
Deze inzichten hebben mij ervan bewust gemaakt hoe belangrijk ons advies eigenlijk is. Niet alleen voor het behandelresultaat, maar ook voor de ontwikkeling van mijn patiënten. Tegenwoordig laat ik mijn advies de eerste keer achterwege. Ik lees me liever eerst goed in en kom dan de volgende behandeling beter beslagen ten ijs. Prettig werken zo!
Eén op de vijf volwassen in Europa ervaart chronische pijn. In 34% van deze gevallen is er zelfs sprake van zeer ernstige pijn (> VAS 8). Ook twee miljoen Nederlanders ervaren dagelijks pijn. Hebben osteopaten een preventieve rol bij pijn?
Chronische pijn is multifactorieel; er spelen zowel lichamelijke, psychische en sociale factoren mee. Pijn leidt tot problemen in het dagelijks leven en heeft een negatief effect op de ervaren kwaliteit van leven. Om pijn te begrijpen wordt er in de zorg steeds vaker gebruik gemaakt van een systeemtheoretische benadering. De vijf modellen van de osteopathie komen deels overeen met deze benadering. Vanwege de etiologie vraagt de pijnsoort om een integrale benadering en multidisciplinaire aanpak. In Nederland is daarom in 2017 de ‘Zorgstandaard Chronische Pijn’ ontwikkeld.
Twin Peaks
Tijdens de acute fase is pijn functioneel en beschermend (perifere sensitisatie). Als deze te sterk aanwezig is en de pijnsignalen niet afnemen, kan dit leiden tot centrale sensitisatie. Een ‘normaal’ niet pijnlijke prikkel wordt als pijnlijk waargenomen en een pijnprikkel wordt pijnlijker waargenomen dan hij in feite is. Dit kan leiden tot centrale sensitisatie met op termijn zelfs structurele veranderingen. Het lichaam wordt over beschermend. Het ‘Twin Peaks Model’ uit het boek Explain Pain (Butler, 2020) geeft dit mooi weer. Omdat wij als osteopaat mensen zowel in de acute- als chronische herstelfase zien, biedt dit ons de kans om een preventieve rol te spelen. Lederman (2016) beschrijft dit uitgebreid in zijn ‘process approach in osteopathy’.
Begrijpen
Elke herstelfase vraagt om een specifieke aanpak. Zo staat in het begin weefselherstel op de voorgrond, terwijl in de chronische fase met name de symptomen moeten verlichten en de patiënt adequaat moet leren omgaan met de nieuwe situatie. Indien verlichting van symptomen niet tijdig en adaptatie niet goed plaatsvindt, kan dit leiden tot chronische pijn. Een vroegtijdige herkenning, goede samenwerking en uitvoering van preventie moet daarom hoog in het vaandel staan (Dutch Pain Society, 2017).
Volgens Fricton (2015) speelt een juiste analyse van de beschermende- en risicofactoren hierbij een belangrijke rol. Het combineren van de systeemtheoretische benadering, de procesbenadering en een ‘transformative care model’ zou de patiënt kunnen helpen om zijn klachten en pijn beter te begrijpen (Lederman, 2016; Narasimhan, 2019). Dit zou kunnen leiden tot meer autonomie, een gezondere leefstijl en meer zelfredzaamheid (Ris, 2021). Zoals mijn oma altijd al zei: voorkomen is beter dan genezen! (Joost Veldhuizen)
Literatuur
Originele titel: Self-care interventions to advance health and wellbeing: a conceptual framework to inform normative guidance.
Auteurs: Narasimhan, M.
Verschenen in: BMJ. 2019; l688.
Originele titel: A process approach in osteopathy: beyond the structural model.
Auteurs: Lederman, E.
Verschenen in: International Journal of Osteopathic Medicine. 2017; 23, 22–35.
Originele titel: Self-management at the core of back pain care: 10 key points for clinicians.
Auteurs: Ris A., et al.
Verschenen in: Brazilian Journal of Physical Therapy. 2021; 25(4), 396–406.
Originele titel: Explain Pain
Auteurs: Butler, D. et al.
Verschenen in: Noigroup Publications. 2020.
Originele titel: Zorgstandaard Chronische Pijn
Auteurs: Ris, A. et al.
Verschenen in: Dutch Pain Society. 2017. Zorginstituut Nederland. 2020. Geraadpleegd 26 januari 2022 via de website: https://www.zorginzicht.nl/kwaliteitsinstrumenten/chronische-pijn
Originele titel: Preventing Chronic Pain: A Human Systems Approach—Results from a Massive Open Online Course.
Auteurs: Fricton, J. et al.
Verschenen in: Global Advances in Health and Medicine. 2015; 4(5), 23–32
Het zou prachtig zijn als osteopaten preventief pasgeborenen met ontwikkelingsstoornissen kunnen ondersteunen. Of kan de osteopaat al invloed uitoefenen nog voordat het kindje is geboren?
Drie studies keken naar de invloed van osteopathische behandelingen op de duur van de bevalling, het aantal complicaties bij de bevalling en de algemene toestand van de pasgeboren baby. In alle drie de studies werd er behandeld in het craniale, viscerale en pariëtale systeem. Disfuncties werden individueel gediagnosticeerd en behandeld.
Uit onderzoek van Lenz (2003) onder 120 vrouwen bleek dat vrouwen die een osteopathische behandeling hadden ondergaan een kortere bevalling hadden en opvallend veel geboortes verliepen zonder complicaties in vergelijking met de controlegroep. De tweede studie van Deutschmann (2007) concludeert eveneens een kortere bevallingsduur, minder complicaties tijdens de bevalling, waaronder ook minder episiotomieën, en verminderde pijnintensiteit gedurende de bevalling in vergelijking met de controlegroep. Elke (2007) vond geen significant verschil. Uit twee van deze studies bleek dus dat zwangere vrouwen gebaat kunnen zijn met een preventieve osteopathische behandeling voor hun bevalling.
Motorische vaardigheden
Kan een osteopaat nog meer betekenen voor pasgeborenen met een vertraagde motorische ontwikkeling? Het onderzoek van Cabrera-Martos (2016) keek naar wat osteopathie kan doen voor baby’s met niet-syndromale plagiocefalie en de gevolgen daarvan voor hun motorische ontwikkeling. Er is gering bewijs dat osteopathie ondersteuning biedt bij ernstige vormen van deze aandoening. Gemiddeld genomen kan de osteopaat bij deze aandoening weinig betekenen. Kuzmina et al (2016) bekeek het effect van osteopathische handelen op de vorming van motorische vaardigheden bij baby’s met een vertraagde motorische ontwikkeling. Baby’s tussen de drie en negen maanden oud bleken baat te hebben bij osteopathie. Filisetti (2018) zette in zijn onderzoek osteopathie in als preventieve behandeling bij ontwikkelingsstoornissen en biedt een geïntegreerd programma voor het eerste levensjaar. Dit bestond uit:
- Artsen die keken naar de groeiontwikkeling en neurologische ontwikkeling;
- Osteopathisch onderzoek en behandeling naar motorische vaardigheden en ontwikkeling;
- Thuis programma: voor ouders om de motorische, sensorische en cognitieve vaardigheden te bevorderen.
Er werd geconcludeerd dat osteopathie een veilige en effectieve interventie is voor de ontwikkeling van pasgeborenen met een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen. Filisetti moedigt aan om osteopathie mee te nemen in de pediatrisch en neonatale zorg van pasgeborene.
Kuzmina et al (2017) heeft uit meerdere randomized-controlled trials (RCT’s) geconcludeerd dat hoe eerder de osteopathische behandeling start, hoe beter het resultaat is. Osteopathie past goed bij andere behandelmethoden, wat vooral belangrijk is voor kinderen in het eerste levensjaar. Het kan daarmee de toolkit voor klinische geneeskunde verrijken en een preventieve plaats innemen in het systeem van gezondheidszorg voor kinderen. (Nadi Blokhuis)
Literatuur
Originele titel: Effects of manual therapy on treatment duration and motor development in infants with severe nonsynostotic plagiocephaly: a randomised controlled pilot study
Auteurs:Cabrera-Martos, I.
Verschenen in: Childs Nerv Syst 32, 2211–2217 (2016).
Originele titel: Osteopathy as a therapy during pregnancy. A randomized controlled trial
Auteurs: Deutschmann G.N.
Verschenen in: Akademie für Osteopathie (AFO), De
Originele titel: Effects of Osteopathic Work to Mother and Child Regarding Foetal Heart Rate, Uterine contractions, Lumbosacral Mobility, and Objective Parameters of Delivery<
Auteurs: Elke H.
Verschenen in: Wiener Schule für Osteopathie
Originele titel: The value of osteopathy in a program of early intervention experience about 550 newborns followed at the Desenzano del Garda hospital (Italy)
Auteurs: Filisetti, M.
Verschenen in: Pediatric and Neonatology Dept. Desenzano del Garda Hospital. ASST del Garda (2018)
Originele titel: Possibilities of osteopathic correction of functional disorders in children
Auteurs:Kuzmina, J. O.
Verschenen in: Pediatrician (St. Petersburg), 8(6), 17-23 (2017)
Originele titel: Evaluation of the Effectiveness of Osteopathic Correction of 3– Babies Presenting Delayed Motor Development on the Background of the Perinatal Damage of the Nervous System
Auteurs: Kuzmina, J. O.
Verschenen in: Saint Petersburg State University
Originele titel: Osteopathic treatment as a prevention of complications during
Auteurs: Lenz D.
Verschenen in: Akademie für Osteopathie (AFO), Deutschland
Er zijn weinig tot geen onderzoeken gepubliceerd die kijken naar het effect van een osteopathische behandeling ter preventie van klachten bij kinderen. De meesten meten het effect van een behandeling na het ontstaan van klachten.
Vismara (2019) onderzocht de vertraagde transitie van sondevoeding naar borstvoeding. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom neonaten langer in het ziekenhuis moeten blijven (LOS). Het doel van zijn onderzoek was om te kijken of osteopathische manuele behandeling (OMT) invloed heeft op deze overgang bij gezonde, te vroeggeboren baby’s. Van OMT is aangetoond dat het effectief de duur van het ziekenhuisverblijf kan inkorten, maar er zijn geen onderzoeken die de klinische validiteit ervan bij het verkrijgen van orale voeding vaststellen.
Als onderzoeksdesign gebruikte Vismara een op propensity score-gematchte retrospectief cohort, bestaande uit twee groepen in de leeftijd van 28+0 tot 33+6 weken. De belangrijkste uitkomst was het aantal dagen vanaf de geboorte tot het stoppen van de sondevoeding. 70 premature baby’s werden geïncludeerd. Vismara vond een significante vermindering van het aantal dagen vanaf de geboorte tot het stoppen van de sondevoeding (TOF (-5.00 dagen; p = 0.042)) in de osteopathische behandelgroep in vergelijking met een groter effect bij baby’s met een zeer laag geboortegewicht.
Wernick liet met een systematische review van tien onderzoeken zien dat osteopathie, als aanvullende therapie, een optie is bij de neonatale intensive care unit (NICU). De resultaten suggereren een positief effect van OMT bij kinderen in de NICU qua afname van opnamedagen en een verbetering van de functionele status van de kinderen. (Joppe ten Brink)
Literatuur
Originele titel: Timing of oral feeding changes in premature infants who underwent osteopathic manipulative treatment
Auteurs: Vismara, L., Manzotti, A., Tarantino, A.G., Bianchi, G., Nonis, A., La Rocca, S., Lombardi, E., Lista, G., Agosti, M.
Verschenen In: Complement Ther Med. 2019 Apr; 43:49-52
Originele title: Osteopathic Manipulative Treatment for Infants in the NICU:A Systematic Review
Auteurs: Wernick, H.J., Berkowitz, M.R.
Verschenen in: Acta Scientific Medical Sciences 3.10 (2019): 35-44.