Steeds meer zorgen om hersenschuddingen
Met deze nieuwsbrief lanceren we ook de vernieuwde SWOO-site. Daarop zijn de nieuwsbrieven terug te lezen, richtlijnen in te zien, vindt u artikelen zoals ons recent verschenen position paper over COVID (wat kunnen osteopaten met patiënten die nog herstellen van de ziekte?) en uiteraard de literatuurzoeker. Onder de literatuurzoeker is per klacht te vinden welke wetenschappelijke studies ernaar zijn gedaan (hij is nog niet helemaal compleet). We nodigen osteopaten daarnaast bij deze van harte uit om deel te nemen aan een onderzoek naar het effect van osteopathie op het welzijn van herstellende COVID patiënten (stuur een mail naar info@swoo.nl). De vernieuwde en nu tweetalige website is er voor de wetenschappelijke onderbouwing van ons vak. De site is ontwikkeld voor osteopaten, maar nadrukkelijk ook bedoeld voor andere zorgprofessionals die willen weten wat osteopaten doen. Zij kunnen zich op de site inschrijven voor onze nieuwsbrief die vier keer per jaar verschijnt. We nodigen iedereen uit om de site met je netwerk te delen: www.swoo.nl.
Hersenschuddingen
Zeker de helft van de voetballers keert na een hersenschudding te snel terug, zou blijken uit onderzoek van de UEFA, zo berichtte NRC Handelsblad op 13 februari. Uit ander onderzoek blijkt dat het aantal e-bikers op leeftijd toeneemt en dus ook het aantal oudere patiënten met hersenschade. In deze eerste nieuwsbrief in deze nieuwe opzet diepen we uit hoe je kunt onderzoeken of iemand een hersenschudding heeft, wanneer iemand hersteld is, en wat we als osteopaten kunnen doen om hersenschuddingen te diagnosticeren en behandelen.
Veel leesplezier,
Sander Kales
Inhoudsopgave:
Het aantal oudere gebruikers van de elektrische fiets neemt de komende jaren verder toe, en daarmee ook het aantal oudere patiënten met hersenschade. Op de afdeling neurologie van het UMC Utrecht ziet men dat ook terug.
Een hogere leeftijd leidt tot een slechtere prognose na schedelhersenletsel, blijkt uit de CRASH-database. Dit is een internationale database waarin gegevens zijn opgeslagen van enkele tienduizenden slachtoffers van schedelhersenletsel. De prognose is uitgesplitst naar kans op herstel, opname in verpleeghuis of overlijden. Uitgangspunt voor het berekenen van de prognose zijn de ernst van het schedelhersenletsel binnen acht uur na het ongeval en de gemeten afwijkingen op de CT-scan.
Risico
Als voorbeeld: het risico op overlijden of ernstige restverschijnselen zes maanden na opgelopen schedelhersenletsel is voor een 50- jarige 18 procent. Dit risico loopt voor een 70-jarige op tot 47 procent en voor een 80-jarige zelfs naar 64 procent. De snelheid die men had toen men ten val kwam, het reactievermogen en de leeftijd zijn bepalend voor de prognose. De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) doet hier de komende tijd nu verder onderzoek naar. Zij vergelijkt in een lopend onderzoek de reactiesnelheid en de oogbewegingen bij een groep proefpersonen van 65 jaar en ouder, die bestaat uit elektrische fietsers en zelftrappers.
Drie doelen
Een belangrijk evaluatie-instrument in de sport is de SCAT5 voor volwassenen en kinderen. Ellis et al (2018) promoten een meer fysiologische aanpak voor de inschatting en management van de acute hersenschudding bij sporters. Het initiële medische assessment van atleten met een mogelijke acute hersenschudding heeft drie doelen: (1) een duidelijke medische diagnose stellen van een acute hersenschudding; (2) de klinisch-pathofysiologische symptomen vaststellen die een risico vormen t.a.v. vertraagd herstel voor de atleet; en (3) het opstellen van een op het individu gericht herstelprogramma dat de pathofysiologische oorzaken van de symptomen aanpakt.
Het ‘5e International Consensus Statement on Concussion in Sport’ uit 2017 stond voor een gemodificeerde aanpak waarin patiënten met een acute hersenschudding eerst een korte rustperiode (24–48 u) kregen voorgeschreven, gevolgd door symptoom-gelimiteerde activiteit met als doel een gegradeerde herintroductie van school/sport/werk activiteiten. (Auteur: Joppe ten Brink)
Literatuur
Oorspronkelijke titel: A Physiological Approach to Assessment and Rehabilitation of Acute Concussion in Collegiate and Professional Athletes
Auteurs: Ellis, M.J., Leddy, J., Cordingley, D., Willer, B.
Verschenen in: Frontiers in Neurology, www.frontiersin.org, 1 December 2018, Volume 9, Article 1115
Oorspronkelijke titel: Chiropractic and concussion in sport: a narrative review of the literature
Auteurs: Claire D. Johnson, C.D., Green, B.N., Nelson, R.C.
Verschenen in: Journal of Chiropractic Medicine (2013) 12, 216–229
Oorspronkelijke titel: Stel helm verplicht voor oudere e-bike-fietsers. Ouderen op een elektrische fiets hebben grote kans op schedelhersenletsel met ernstige gevolgen.
Auteurs: Algra, A., Wokke, J.
Verschenen in: 26 februari 2015, Volkskrant
Osteopathie zou ondersteunend kunnen zijn bij het herstel van bepaalde typen hersenschudding. De behandeleffecten en ‘significant effectieve technieken’ zijn echter nog onduidelijk.
Een hersenschudding is een vervelende aandoening en kan leiden tot chronische en erg invaliderende beperkingen. Het ontstaat door een acceleratie-deceleratie trauma van de neuronale structuren, het brein, in het cranium. Bij 80% tot 90% van de patiënten treedt binnen tien dagen spontaan herstel op, maar helaas gebeurt dit lang niet altijd (Castillo et al., 2015). Afhankelijk van de aangedane systemen kan een hersenschudding grofweg leiden tot vier soorten aandoeningen of een combinatie hiervan: 1) veranderingen van het metabolisme van het brein; 2) vestibulo-oculaire problemen; 3) een cervicogene hoofdpijn en 4) veranderdingen van het cognitief functioneren (Barkhoudarian et al., 2016).
Effect
Osteopathische manuele therapie (OMT) heeft effect op de hersteltijd na een hersenschudding, blijkt uit onderzoek, maar de bevindingen zijn statistisch vaak niet significant. Toch ervaren patiënten minder ernstige klachten na OMT (Castillo et al., 2015; Yao et al., 2019; Mazzeo et al., 2020; Baltazar et al., 2020; Guernsey et al., 2016). Hoe valt dat te verklaren? Er wordt zo’n groot scala aan technieken ingezet op meerdere lichaamsregio’s dat niet meer te herleiden is welke technieken effectief zijn en welke niet. Het onderliggende mechanisme van OMT is dan ook niet duidelijk. Guernsey et al. (2016) suggereert dat het niet uit te sluiten is dat er andere mechanismen zijn die de behandelresultaten van OMT verklaren.
Vanuit wetenschappelijke modellen is gebleken dat de cerebral blood flow (CBF) na een hersenschudding varieert. Deze zal in de acute fase toe- en in de subacute fase afnemen. De CBF past zich dus aan de heersende vasculaire weerstand aan. Het verbeteren van de doorbloeding van de schedel en van het metabolisme in het brein zouden hypothetisch kunnen helpen om de klachten te verlichten.
Hoofdpijn
De letterlijke schudding van de hersenen in de harde schedel geeft een trauma op de neuronale structuren. Deze zelfde neuronale structuren zijn in hun verloop ter hoogte van de nek-hersenstam en cerebellum-occiput zeer nauw verbonden met de myodurale bridge (MDB). In de spieren van de suboccipitale regio bevinden zich enorm veel spierspoeltjes, meer dan elders in je lichaam. De suboccipitale regio is dan ook belangrijk voor de algehele proprioceptie en oculaire integratie.
De krachten die tijdens het trauma ontstaan, zouden een effect kunnen hebben op de suboccipitale spieren. Daarnaast zouden ze ook effect kunnen hebben op de tensie van het durale systeem via de MDB en de neurologische structuren van het centrale zenuwstelsel in deze regio (Fakhran et al., 2016). Een belangrijke neurologische structuur in deze nekregio is de nucleus trigeminocervicalis. Deze wordt bij pijnprikkeling gelinkt aan cervicogene hoofdpijnen.
Zelfgenezend vermogen
De hoge nek-occiput regio is ook nog eens de belangrijkste regio voor de veneuze afvoer vanuit het hoofd. Een goede afvoer van veneus bloed leidt tot een verminderde intracraniale druk en een toename van de CSF-absorptie. De veneuze drainage van het hoofd wordt sterk beïnvloedt door onze houding, ademhaling en (nek-)bewegingen. Nekbewegingen kunnen na een acceleratie-deceleratie trauma problematisch zijn. Verminderde mobiliteit, standsveranderingen van de nek en hypertonie in deze regio kan de veneuze afvloei belemmeren. Een goede mobiliteit van de hoog cervicale nekregio is dan ook cruciaal, om zowel het vestibulaire-oculaire, de cervicogene hoofdpijn, de veneuze drainage van het hoofd en het cognitief functioneren te beïnvloeden. Een behandeling van enkel het basicranium, de hoog cervicale regio en het bindweefsel van de nek lijkt op basis van de fysiologie dan ook aannemelijk om het zelfgenezend vermogen aan te spreken.
Toekomst
Toekomstige onderzoeken zouden zich moeten richten op de toegevoegde waarde van een behandeling van het neurocranium, de suturen en de extra-craniale fascia (met neuroreflectoire punten) bij hersenschuddingen. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de verschillende aspecten van de bestaande klacht, conform de vijf verklaringsmodellen van de Educational Council of Osteopathic Principles (ECOP). Ook zou de meerwaarde van OMT voor een multidisciplinaire aanpak onderzocht kunnen worden. Dit mede omdat er al veel andere manuele therapieën zijn die zich richten op de behandeling van de nekregio en de vestibulaire revalidatie. (Auteur: Joost Veldhuizen)
Literatuur
Oorspronkelijke titel: Osteopathic Manipulative Treatment Relieves Post-concussion Symptoms in a Case of Polytrauma
Auteurs: Baltazar G A, Kolwitz C, Petrone P, et al.
Verschenen in: Cureus 12(3): e7317, 2020.
Oorspronkelijke titel: The Molecular Pathophysiology of Concussive Brain Injury – an Update
Auteurs: Barkhoudarian, G., Hovda, D. A., & Giza, C. C.
Verschenen in: Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America, (2016), 27(2), 373–393.
Oorspronkelijke titel: Concussions and Osteopathic Manipulative Treatment: An Adolescent Case Presentation
Auteurs: Castillo, I., Wolf, K., & Rakowsky, A.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2016), 116(3), 178.
Oorspronkelijke titel: Effect of the Suboccipital Musculature on Symptom Severity and Recovery after Mild Traumatic Brain Injury
Auteurs: Fakhran, S., Qu, C., & Alhilali, L. M.
Verschenen in: American Journal of Neuroradiology (2016), 37(8), 1556–1560.
Oorspronkelijke titel: Resolution of Concussion Symptoms After Osteopathic Manipulative Treatment: A Case Report
Auteurs: Guernsey, D. T., Leder, A., & Yao, S.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2016), 116(3), e13.
Oorspronkelijke titel: Effects of Osteopathic Manipulative Treatment on Sleep Quality in Student Athletes After Concussion: A Pilot Study
Auteurs: Mazzeo, S., Silverberg, C., Oommen, T., Moya, D., Angelo, N., Zwibel, H., Mancini, J., Leder, A., & Yao, S. C.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2020), 120(9), 615.
Oorspronkelijke titel: Effectiveness of Osteopathic Manipulative Medicine vs Concussion Education in Treating Student Athletes With Acute Concussion Symptoms
Auteurs: Yao, S. C., Zwibel, H., Angelo, N., Leder, A., & Mancini, J.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2020), 120(9), 607.
Oh nee, alweer een patiënt met recidiverende hoofdpijnklachten. Die behandeling van het cranium blijft lastig. Toch maar weer de theorie van Still en Upledger bestuderen. Terwijl ik de boeken doorneem, besef ik dat deze craniosacrale technieken en theorieën dateren uit circa 1930 en 1970. Er is sindsdien toch wel iets veranderd?
Wat blijkt, in het verleden zijn er heel wat onderzoeken uitgevoerd. Bijvoorbeeld naar het al dan niet beweeglijk zijn van de schedelbotten en zelfs naar enorm veel onderliggende fysiologische processen die plaatsvinden in het cranium. De resultaten en conclusies binnen de osteopathische studies lopen helaas enorm uiteen en spreken elkaar vaak tegen. Waar de een spreekt over positieve effecten, stelt de ander dat er überhaupt geen effect is. Het is toch opvallend dat veel van deze onderzoeken, naar de huidige normen, vrij oud zijn en niet gestoeld op de beste methodologische opzet.
Zeker in de huidige tijd is het noodzakelijk om meer evidence-based practice (EBP) te werken als osteopaat. Een van de grote barrières die het gebruik van EBP vaak tegenspreekt is de angst om de professionele identiteit te verliezen dan wel om meer via protocollen te werken. Toch is wat ik geleerd heb over de craniosacrale osteopathie ironisch genoeg opgebouwd uit enorm veel stapjes en stroomschema’s – protocollen bijna.
Grasduinend in de wetenschappelijke literatuur kom ik veel studies tegen buiten ons domein die de osteopathie veel kunnen brengen. Opvallend is dat er continu geïnnoveerd wordt in die andere zorgdomeinen. Deze recente kennis en inzichten vanuit de orthodontie, neurologie, neurochirurgie, psychologie, odontologie en ga zo maar door kunnen wij in ons voordeel gebruiken. Er is zo veel bekend over groeiprocessen van de schedelbotten, de invloed van de functionele fysiologie op de vorm van het neurocranium, de regulatie en de mechaniek van de cerebrospinale vloeistof onder invloed van systemische processen, de vagale tonus, de beweeglijkheid van de dura, centrale sensitisatie, de intracraniale druk en de regulatie hiervan. We kunnen dus niet langer afgaan op oude osteopathische theorieën, maar doen er goed aan om onze expertise en onze innovatieve- en onderzoekende eigenschappen in te zetten om bestaande wetenschappelijke kennis te benutten. Gewoon door de meest recente literatuur te lezen en conclusies te trekken vanuit je eigen deskundigheid.
Het ziekteproces van vrouwen met traumatisch hersenletsel blijkt anders te verlopen dan bij mannen. Meer studies zijn nodig om dat beter in kaart te kunnen brengen, aangezien de effecten nog onderbelicht zijn.
“Children’s Hospital of Philadelphia” heeft hersenschuddingen bij atleten onderzocht. De “return-to-play” bleek bij vrouwelijke contactsportsters 2 dagen langer te zijn. In de leeftijd van 7-18 jaar zagen ze ook dat vrouwelijke sportsters zich later melden bij de arts en een duidelijk trager herstel hadden. Het herstel was trager in de volgende gebieden: nekmusculatuur, hormonaal, neurocognitief, visueel en vestibulair. Ook konden jonge sportsters pas weer volledig sporten na 119 dagen in tegenstelling tot jongens, die daar 45 dagen over deden.
Twee keer zoveel
De “American Academy of Pediatrics” zag dat voetbalsters van gemiddeld 14 jaar na een hersenschudding in 52% van de gevallen dezelfde dag weer op het veld stonden, tegenover slechts 17% van de jongens. Dit kan grote gevolgen hebben voor het verdere herstel. In een studie van orthopedische chirurgen uit 2017 blijkt dat meisjes vaker een hersenschudding oplopen dan jongens bij het voetbal. Neurologen zagen in 2017 ook 2 keer zoveel hersenschuddingen bij vrouwelijke sporters. Bij mannen zagen ze als gevolg daarvan meer geheugenverlies en bij vrouwen meer slaapstoornissen.
Korter herstel
Valera et al laten zien dat er ook 24 jaar na het trauma vaak nog sprake is van duizeligheid en hoofdpijnklachten. Vrouwen hebben ook meer kans op aan dementie gerelateerde klachten. Neldecker et al toonden aan in een recent onderzoek onder 182 sporters (leeftijd 11-18 jaar) dat vroege diagnose en actieve rust na de eerste 24-48 uur de voorkeur heeft boven algehele rust. Geleidelijk onder begeleiding de fysieke en mentale belasting verhogen, in combinatie met het verminderen van de angst leidt tot een verkorting van het herstel bij meisjes van 28 naar 7 dagen en bij jongens van 11 naar 5 dagen herstel. (Auteur: Liesbeth van den Berg – van Esch)
Literatuur
Oorspronkelijke titel: Female soccer players suffer the most concussions in high school sports
Auteurs: American Academy of Orthopaedic Surgeons
Verschenen in: Science Daily 2017, March 14
Oorspronkelijke titel: Women may be at higher risk for sportsrelated concussion than men
Auteurs: American Academy of Neurology
Verschenen in: Science Daily 2017, March 1
Oorspronkelijke titel: Girl soccer players five times more likely than boys to return to play same day after concussion
Auteurs: American Academy of Pediatrics
Verschenen in Science Daily 2017, September 15
Oorspronkelijke titel: Female athletes seek special care for concussion later than males
Auteurs: Children’s Hospital of Philadelphia
Verschenen in Sciecne Daily 2019, September 17
Oorspronkelijke titel: No overall difference in concussion recovery time for male and female college athletes
Auteurs: Children’s Hospital of Philadelphia
Verschenen in Sciecne Daily 2021, January 26
Oorspronkelijke titel: Factors Affecting Recovery Trajectories in Pediatric Female Concussion
Auteurs: Desai N., Wiebe, D.J. et al
Verschenen in: Clinical Journal of Sports Medicine, 2019; 29(5) 361
Oorspronkelijke titel: Differences in sport-related concussion for female and male athletes in comparable collegiate sports: a study from the NCAA-DoD Concussion Assessment, Research and Education (CARE) Consortium
Auteurs: Master, C.M., Katz, B.P. et al
Verschenen in: Britisch Journal of Sports Medicine, 2020; bjsports-2020-13316
Oorspronkelijke titel: Understanding Traumatic Brain Injury in Females: A state-of-the-Art Summary and Future Directions
Auteurs: Valera, E.M., Joseph, A.C. et al
Verschenen in: Journal Head Trauma Rehabilitation Vol. 36, No1 pp E1-E7, 2021
Oorspronkelijke titel: First-time sports-related concussion recovery revisited: management changes and impact on recovery
Auteurs: Neidecker, J.M. et al
Verschenen in: Journal Osteopathic Medicine 2021; 121(1): 49-56
In deze samenvatting wordt gekeken naar de mogelijkheden om als osteopaat een hersenschudding te diagnosticeren.
Wat zijn de verklaringsmodellen voor klachten na een hersenschudding?
1 Mechanische verklaring
Versnelde rotatiebeweging genereerd trekkrachten door de gehele hersenen met als gevolg cavitaties en cellulaire verstoringen. Ventrikels behoren de krachten op te vangen. Substantia nigra en ventrale tegmentum laten celschade zien met op langere termijn verhoogd parkinsonisme (Berry, 2020).
2 Circulatoire verklaring
Er is sprake van een vasogeen oedeem en microbloedingen. Deze laatste is alleen via hemosiderin afzetting na autopsie te constateren. Het vermogen van het CNS om de bloedcirculatie te reguleren en afvalproducten af te voeren, is verstoord geraakt. Het glymfatische systeem laat een verminderde CSF-afvoer zien (Berry 2020).
3 Biochemische verklaring
Er treedt een verstoring op in de neurotransmitter release. Oligodendrocyten tonen een verstoorde myeline productie met als gevolg verstoringen van de witte baan. Verder vertoont de CT-scan cytotoxische tekenen. Er treedt een accumulatie van beta amyloiden op, wat op termijn leidt tot Dementia Pugilistica. Dit wordt bij 20% van de oud-boksers gezien. Er zijn twee biomarkers in het bloed te zien: UCH-L1 en GFAP. Die laatste heeft de hoogste specificiteit (Berry 2020).
4 Neurologische verklaring
De EEG laat een verstoord slaappatroon en concentratieproblemen zien (minder alpha, meer theta en delta activiteit).
Wat kan er onderzocht worden binnen deze vier verklaringsmodellen?
Allereerst dient men binnen een week een vragenlijst af te nemen (PROMs). In de Verenigde Staten wordt dit vaak door een neuropsycholoog gedaan. Dit zijn de mogelijkheden:
- Immediate Post Concussion Assessment and Cognitive Testing (ImPACT) deze heeft een sensitiviteit van 81.9% en een specificiteit van 89.4%.
- Montreal Cognitive Assessment (MoCA), dit is een algemene test voor cognitieve functies.
- SCAT5 Sports Concussion Assessment Tool version 5, wordt in veel klinieken in de VS gebruikt.
- Post Concussion Symptom Scale (PCSS), deze is met name voor adolescenten.
- Rivermead Post Concussion Questionnaire (RPQS), deze wordt veel in Nederland gebruikt.
Bij het afnemen van het fysieke onderzoek wordt verder gekeken naar de cervicale, cephale, en algehele fysieke mobiliteit.
Schedel (cephaal) onderzoek
Schwartzberg (2020) maakt onderscheid tussen fysiologische (SbRot en Torsion) en a-fysiologische (verticale/ laterale strains en compressie) craniale strains. Bij de 19 mensen die zij onderzocht heeft zijn er 11 met a-fysiologische en 6 met fysiologische strain patronen. Deze aantallen zijn te klein en er is geen controlegroep om van significante resultaten te spreken.
Patel (2018) heeft in zijn procedure eerst een occipital atlantale overgang evaluatie (6 mensen extensie, 3 flexie dysfunctie) gedaan en behandeld. Daarna ging hij over op de Cranial Vault Hold en de beoordeling en behandeling van het cranium te doen. Hij geeft aan dat er een significante toename is van de PCSS-scores. Toch kan er geen conclusie getrokken worden, omdat bij een normaal verloop van een hersenschudding ook een afname van scores te zien is. Verder is de voorgeschiedenis van belang bij het beoordelen van de ernst van de symptomatologie, deze bepaalt mede de PCSS-score.
Patel concludeert dat de normale vorm van de schedel niet vastgesteld is, dus dat normaal en abnormaal niet kunnen worden bepaald. Daarnaast kan hij niet de correlatie tussen hersenschudding en craniale dysfunctie vaststellen, alle 9 hadden immers een craniale “dysfunctie”. Ook bij het onderzoek van Patel zijn de aantallen te klein en is er geen referentiewaarde vastgesteld.
Circulatoir onderzoek
Daarnaast moet gekeken worden naar de vitale tekens (toename systolische druk, orthostatische intolerantie toename en toename hartfrequentie) (Zwibel, 2018).
Neurologisch onderzoek
Oculomotor (convergentie insufficientie en accommodatie dysfunctie bij 65% aanwezig), evenwicht (bij 67% verstoord), testen met Dix Hallpike manoeuvre, Romberg, BESS testen (Balance Error Scoring System) en gang observatie, spierkracht testen, pees reflexen en neuropsychologische beoordeling.
Conclusie
De toename van het aantal hersenschuddingen, het gebrek aan goede diagnostiek en de vaak ernstige langetermijngevolgen zijn voor osteopaten redenen om meer aandacht te besteden aan hersenschuddingen. Vooralsnog is er alleen evidentie voor het inzetten van PROMs (vragenlijsten), en vasculaire en neurologische testen. Er is geen evidentie of validiteit aangetoond voor palpatoire testen van het cranium. Het is daarom belangrijk om altijd een combinatie van bronnen te gebruiken om tot een diagnose te komen. (Auteur: Sander Kales)
Literatuur
https://ucresearch.tumblr.com/post/131237007666/what-happens-to-the-brain-during-a-concussion-dr
Oorspronkelijke titel: Pathophysiologic mechanisms of concussion, development of chronic traumatic encephalopathy, and emerging diagnostics: a narrative review
Auteurs: Berry, J. A., Elia, C., Sweiss, R., Lawandy, S., Bowen, I., Zampella, B., … & Miulli, D.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2020), 120(9), 583.
Oorspronkelijke titel: Safety of osteopathic cranial manipulative medicine as an adjunct to conventional postconcussion symptom management: a pilot study
Auteurs: Patel, K. G., & Sabini, R. C.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2018, 118(6), 403.
Oorspronkelijke titel: Cranial strain patterns associated with concussions
Auteurs: Schwartzberg, L., Aslanyan, L., Angelo, N., Mancini, J., Kooyman, P. S., Abu-Sbaih, R., … & Yao, S. C.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopathic Association (2020), 120(9), 601.
Oorspronkelijke titel: Concussion evaluation and management: an osteopathic perspective
Auteurs: Zwibel, H., Leder, A., Yao, S., & Finn, C.
Verschenen in: J Am Osteopath Assoc (2018), 118(10), 655.
Wanneer mag een sporter weer trainen na een hersenschudding? En hoe helpen wij als therapeut een sporter weer op de been?
Recent onderzoek suggereert dat de meeste symptomen van hersenschudding binnen twee weken na verwonding verdwijnen. Er is echter ook vastgesteld dat 10 tot 30 procent van de hersenschuddingen onder sporters van middelbare schoolleeftijd lijdt aan symptomen die langer dan 6 weken aanhouden (concussion legacy foundation). Wanneer mag een speler weer sporten? Elke speler en elke hersenschudding is uniek. Daarom is er geen vast tijdschema voor terugkeer, maar wel een gefaseerd trainingsprogramma. De meeste richtlijnen hanteren een vijf stappenplan (McCrory et al., 2017; Berry et al., 2019; NFL, 2020):
- Symptoom beperkte activiteiten
- De speler krijgt rust en kan onder toezicht van een therapeut een beperkte stretch- en balanstraining doen, die overgaat in lichte aerobe oefeningen (10 min), zoals fietsen of op een loopband rennen als dit gaat.
- Aerobic training
- Voortzetten van cardiovasculaire oefeningen (20 min), de speler mag ook meer dynamische stretch- en balanstraining doen.
- Specifieke training
- De speler gaat door met cardiovasculaire oefeningen die worden verhoogd en mogelijk worden sportspecifieke activiteiten nagebootst. Onder toezicht wordt er aan krachttraining gedaan. De speler mag 30 minuten met het team oefenen, alleen sport specifieke oefeningen (geen contact momenten).
- Non-contact training
- De speler gaat door met cardiovasculaire, kracht- en evenwichtstraining. Teamgebaseerde specifieke oefeningen kunnen worden opgepakt en de sporter neemt deel aan contactloze trainingsactiviteiten met het team (bijv. vangen, rennen, schieten of andere functie specifieke activiteiten).
- Hervatten complete training met team
- Indien door arts of huisarts wordt bepaald dat de hersenschudding is verholpen, mag de speler deelnemen aan een volledige training.
Wanneer een speler meerdere hersenschuddingen oploopt in een seizoen, zal deze ook elke keer om een langer herstel vragen – tot soms zelfs stopzetten van het seizoen voor de speler. (Auteur: Nadi Blokhuis).
Literatuur
Originele titel: Consensus statement on concussion in sport—the 5th international conference on concussion in sport held in Berlin, October 2016
Auteurs: McCrory, Paul, Willem Meeuwisse, Jiří Dvorak, Mark Aubry, Julian Bailes, Steven Broglio, Robert C. Cantu et al
Verschenen in: British journal of sports medicine 51, no. 11 (2017): 838-847
Originele titel: NFL Head, Neck and Spine Committee’s Concussion Diagnosis and Management Protocol
Auteurs: NFL
Verschenen in: 7 juli,2020. https://static.www.nfl.com/image/upload/v1597677293/league/dhfywrwelyfsivvia3ie.pdf
Originele titel: Return-to-Play After Concussion: Clinical Guidelines for Young Athletes
Auteurs: Berry, J.A.D. et al.
Verschenen in: JAOA: Journal of the American Osteopathic Association. December 2019, Vol. 119