Nieuwsbrief De Osteopaat – september 2016


Nieuwsbrief De Osteopaat September 2016

Onderwerp: Geef je snel op voor het SOLK-congres van 16&17 sept.
Congres: integrale aanpak van SOLK

Somatische onbegrepen klachten zijn moeilijk te behandelen. SOLK vragen van ons als behandelaars dat we over grenzen van disciplines heen kijken. Hoe kunnen we deze klachten binnen de gezondheidszorg met elkaar aanpakken? En hoe stellen we daarbij niet de zorgverlener maar de patiënt (in zijn geheel) centraal?

Daarover gaat het NVO-congres An Integrative Approach of Medically Unexplainable Physical Symptoms op 16 en 17 september in Domus Medica te Utrecht.

Geef je nu op via: deze link

Zie hieronder een filmpje van dagvoorzitter Pernille La Lau.

Overig

De mens is een complex systeem
Dr Daan van Oosten, fysicus, introduceert op het congres een systeemtheorie voor de gezondheidszorg. Zijn belangrijkste boodschap is dat de mens een complex wezen is. “Eigenlijk,” zegt hij in het voorgesprek, “zijn mensen informatie. Als je ziek bent gaan je hormoonstelsel, je zenuwstelsel en immuunsysteem aan de slag. Zij sturen boodschappen rond. Die informatie komt al dan niet aan. Als de informatie niet goed verwerkt wordt, ontstaan er problemen.

Voor het congres schreef hij een paper over systeemdenken. Hij schrijft: “Bij veel aandoeningen spelen meerdere factoren een rol. Het zijn ziekten van het netwerk, dat wil zeggen, het zijn stoornissen. Het is dus belangrijk om te kijken naar het systeem als geheel, vooral omdat fouten diep in het systeem zich op onverwachte manier kunnen manifesteren.”
Klik hier voor het pdf bestand.

 

Biopsychosociaal

Wat vindt de patiënt belangrijk?
Irmi Klijntunte werkte vijf jaar als psychiater met kankerpatiënten en drie jaar in een polikliniek voor somatische aandoeningen. “Patiënten met SOLK stellen ons voor frustrerende, maar fascinerende raadsels. Hoe beïnvloeden lichaam en geest elkaar, en welke rol speelt deze interactie bij ziekte en bij gezondheid?”

“Die vragen houden me al tientallen jaren bezig en zelf, net als onze patiënten, kan ik óók geen genoegen nemen met ‘we snappen het niet’. En al helemaal niet met: ‘we kunnen niets voor u betekenen’. SOLK dagen me uit om me steeds verder te verdiepen in de essentie van ziekte en gezondheid: welke ándere verklaringen en oplossingen kunnen we vinden? Hoe veranderen we een toestand van dis-ease en ill-nes in (meer) gezondheid en welzijn?”
De behandeling middels het gevolgenmodel vindt Klijntunte een enorme verbetering. Tegelijkertijd is ze er voorstander van om tóch te blijven zoeken naar verklaringen voor onbegrepen klachten. Natuurlijk wel op een verstandige, zinvolle manier, met oog en oor voor mind én body. “Laten we niet alleen zoeken naar oorzaken en gevolgen, maar ook naar betekenis en zingeving. En óók de onderliggende kwetsbaarheden en stressbronnen opsporen en behandelen, alert zijn op zowel luxerende, verergerende als onderhoudende factoren, én de lichamelijke en geestelijke veerkracht van onze patiënten vergroten.”
Ze pleit met andere woorden voor echte, integrale geneeskunst. “Door onze werkwijze op deze manier een stuk ingewikkelder en véél arbeidsintensiever te maken, wordt het behandelen van SOLK uitéindelijk juist gemakkelijker, effectiever, en, op termijn, zelfs goedkoper. Duurzame zorg dus. En zo kunnen we van SOLK juist heel veel leren dat van grote waarde is voor onze hele gezondheidszorg.”

 

Respiratoir, circulatoir

Osteopathische therapie voor chronische vermoeidheid ME
De Britse osteopaat Dr Raymond Perrin ontwikkelde zijn eigen techniek, de Perrin techniek, om patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom ME te genezen. Hij stelt dat diverse stressfactoren – fysiek, allergieën, emotioneel of infecties – leiden tot overbelasting van het sympathische zenuwstelsel.

Ophoping van giftige stoffen in de vloeistof rond de hersenen en het ruggenmerg zouden die overbelasting veroorzaken. “Er is aanzienlijk en nu ook zichtbaar bewijs van het bestaan van een robuust vloeistof drainagesysteem van het centrale zenuwstelsel. Dat is cruciaal in het begrijpen van de pathogenese van Chronisch Vermoeidheid Syndroom / Myalgische Encephalomyelitis (ME/CVS), fibromyalgie en mogelijk andere ziekten met medisch onverklaarde lichamelijke klachten.”
Deze nieuwste bevindingen ondersteunen Perrins theorie dat CVS / ME een aandoening is van het neuro-lymfedrainage systeem, dat leidt tot een neurotoxische opbouw in het centrale zenuwstelsel, met een cascade aan symptomen van autonome dysfuncties tot gevolg.
“Als we ME / CVS en fibromyalgie als een neuro-lymfatische stoornis zien, leidt dat tot diagnostische bevindingen met specifieke fysieke kenmerken die kunnen helpen bij de vroegtijdige diagnose van de ziekte. Ze kan helpen om de etiologie van vele onverklaarde lichamelijke klachten en andere pathologieën begrijpen. Deze fysieke kenmerken blijken zeer nauwkeurige diagnostische hulpmiddelen te zijn, volgens een recente gecontroleerde steekproef van de NHS in het Verenigd Koninkrijk.”
Perrin zal een integratieve beheerprotocol bespreken met osteopathie in de kern, gebaseerd op de originele osteopatische principes en op bekroonde onderzoeken. Dit kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de patiënt met ME CVS, fibromyalgie. Mogelijk helpt de aanpak ook bij tal van andere aandoeningen, zoals het afremmen van de ziekte van Alzheimer.

Zie hieronder een boeiende documentaire over Perrins ontdekking.

Respiratoir, circulatoir

Wees gezond, eet gezond
Bruno Donatini is een gastroloog uit Frankrijk. Zijn belangrijkste boodschap op het congres zal zijn: Ga op zoek naar dysbacteriosis (een algemene term voor ongepaste darmflora) en spoor de oorzaken daarvan op om het raadsel van SOLK te ontrafelen.

“Zorg voor een goede spijsvertering-biofilm en gezondheid: dood herpesvirussen (gebruik een aantal mycelia van paddestoelen), vermijd behandeling met antibiotica (gebruik regelmatig kleine doses van etherische oliën) en eet biologische groenten (ze bevatten endobacteria, bacteriofagen en mycelia die een langdurige beschermende symbiose geven).
Dysbacteriosis is een algemene term voor ongepaste darmflora. Het is direct gerelateerd aan dunne darm-malabsorptie en restanten van zoete suikers of zetmeel dat wordt gefermenteerd door gramnegatieve bacteriën. Deze bacteriën produceren lipopolysacchariden die ontstekingen veroorzaken in gewrichten, spieren, bloedvaten, hersenen. Ze kunnen leiden tot depressie, gedrags- en slaapstoornissen. Deze bacteriën produceren ook gas, buikpijn en diarree of constipatie.
Dysbacteriosis opsporen kan met een eenvoudige ademtest en bewijzen door een echografie. De behandeling kan onder meer bestaan uit voedseladviezen, abdominale osteopathie, wijziging van de flora met essentiële oliën en met ofwel specifieke mycelia of antivirale middelen zoals acyclovir.

Zie hier een artikel van zijn hand.

 

NVO
Janssoniuslaan 32
3528 AJ Utrecht

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853